Ikan Kelisa kaMi

Tuesday, June 29, 2010



  • Ini lah Our Pets.. Ikan kelisa ni kami beli kat Jalan Pudu,K.L.. kat sana murah2 jer ikan.. Nama Ikan kelisa kami ni Red Wings, dia ni jenis Kalimantan Red.. dilahirkan pada 10 April 2010,( hoho tarikh beli )
Dulu masa first bela baru dalam 6 cm je, da pas 3 bulan 15 cm panjang, bayangkan kalau setahun ,mesti syok jer tgk ikan ni besar, then bila besar warnanya akan betukar silver gold skit,pastu sirip ngn ekor warna merah..
Kami campurkan ngan Ikan kelah, lampam, badaraya ngn ikan jelawat. selalu kna belasah ngan Red Wings tapi diaorang jenis ikan laju,baik punya cilok.. 



  • Makanan Red Wings ni ulat kecil, anak ikan, cengkerik, lipan, katak, Kami selalu beli ulat kecil ngn anak ikan jer kebetulan kedai ikan dekat je ngan rumah so tkde masalah le nk supply makanan, sampai tauke kedai pun da kenal kami. Ikan Kelisa kuat makan juga, sebulan mau 30 ringgit gak mkanan dia jer.. 
Air tukar sebulan sekali jer, banding ngan ikan hiasan lain cepat kotor air aquarium tu maybe bagi dedak ikan kot tapi ikan kelisa jernih jer lagi tak susah kerja..

  • Kami beli dulu dekat 300, kecik je tu,kira mahal dah belum lagi korang beli yang super red ker, golden malaysia ker anak kelisa jer dkt seribu lbh siap dlm badan ada cip lg..So skang Red Wings tengah membesar kalau da besar nanti harga bole beribu gak tu kayo den hehe..
Anyway duk umah sambil tgk ikan kelisa kami berenang dalam aquarium, letak dekat ruang tamu plak bole leka di buatnya lebih2 lagi time bg Red wings makan pergh.. macam buaya sikit punya besar mulut dia..ucapan Kami pada Red Wings Membesar cepatlah wahai Red Wings..Ala ulat da abis kena beli lagi huhu.

6 comments

3:22 AM, June 30, 2010

kelamrin cerite bendi.. ni ikan kelisa.. bestnyer!!

1:52 PM, June 30, 2010

wahhhhh! kat rumah nih kan, baba kite suka bela ikan kelisa. banyak betul ada 5 ekor. lebih sedepa dah besarnya

1:53 PM, June 30, 2010

salah! lebih sehasta~ bukan sedepa. tu besar sgt tuh. hehe

1:19 AM, July 01, 2010

wah mesti baba u kaya ek, nak beli sekor pun ketar tgn..hehe

Anonymous
1:41 AM, July 02, 2010

alangkah sedapnya bila dah besar nanti dimasak tempoyak...sehingga menjilat siku...nyamm...nyamm...

Anonymous
11:44 PM, December 29, 2012

Baru aje sambar fed chilli arowana. Panjang 6 cm. Harga jgn ckp le rm 1800. Tapi x apa. Janji puas hati.

Post a Comment

 
LiFe KaMi. Powered by Blogger.

Best FrienDs KaMi

SponSor By

BioData KaMi

My Photo
KisaH Kehidupan KaMi satU Family YanG happY gOod LucKy.. Syukur Alhamdulillah dengan Nikmat pemberian Tuhan yang Maha Esa..

© 2011 LiFe KaMi Design by LiFe KaMi
Hak Milik LiFe KaMiHappyForever