Semua makanan yg dimakan oleh mama adalah untuk baby juga.
Bahan yang anda simpan sebelum kehamilan juga adalah untuk baby.
Antara Zat makanan yg penting adalah:
a)Asid Folik
-adalah salah satu unsur drpada vitamin B mmbantu mgelak kecacatan saraf tunjang(NTD) seperti spina ifida pada bayi yg belum lahir.
-pemakan asid folik seawal 6 minggu usia kandungan agar peringkat pertumbuhan organ2 bayi berlaku
b)Zat Besi
-zat besi amat penting bg membantu sel2 darah merah dlm badan manusia & mencegah anemia
-makanan kaya dgn zat besi seperti daging merah,hati,limpa,ikan bilis,tauhu,tempe
-wanita boleh mendapat bahan ini melalui vitamin tambahan
c)Kalsium
-boleh didapati dari sumber susu ,marjerin, keju
-kalsium tambahan perlu diambil oleh bakal ibuuntuk membantu perkembangan gigi dan tulang bayi
d)DHA
-berfungsi untuk memantapkan pertumbuhan penglihatan dan otak baby sejak dalam kandungan lagi.
-sumber vitamin ini dapat diberi kepada baby melalui susu badan, susu yg diperkaya dgn DHA dalam bentuk omega 3,6 , 9 dan juge mengambil vitamin tambah sebelum hamil untuk ibu2.
Risiko kurang asid folik & zat besi
- Bayi kurang berat
- ibu lebih letih, pitam tumpah darah sewaktu hamil
- kekurangan kalsium boleh berlaku tulang rapuh , pembentukan tulang dan gigi baby pun terjejas
Post a Comment