Tips Hilangkan Mengantuk

Monday, January 31, 2011
Salam.. Korang ngantuk ke, rilek ler awal lagi ni..:) mengantuk memang boleh tapi bergantung pada keadaan dan tempat kalau korang kerja takkan nak ngantuk silap-silap ada yang kena buang kerja, sama juga ketika kita memandu kalau tertido boleh merbahayakan diri sendiri dan orang lain, nampaknya perkara ini kita kena ambil berat. Mari kita lihat cara-cara bagaimana nak hilangkan mengantuk.

 1) Baca potongan Ayat Qursi
" LA TAKKHUDZUHU SINATUW WALA NAUM..."
maknanya: "DIA (ALLAH) TIDAK MENGANTUK DAN TIDAK TIDUR"
Selain itu, amalan mustajab untuk mengelak berlakunya kemalangan adalah dengan membaca
Ayat Qursi sebanyak 3 kali sebelum memasukkan gear pertama mahu memulakan perjalanan kita ditambah
dengan ayat
"BISMILLAHIL LADZI LA YADHURUHU MA'ASMIHI SYAIUN FIL ARDHI WALA FISSAMAA'
WAHUWASSAMIUN 'ALIIMM" 3 kali


2) Berhenti / Berehat
  • Berhenti le sebentar ,rehat dulu ambil nafas, cuci muka, kalau dah masuk waktu solat pergi la bersembahyang dulu, air wuduk tu dapat menyegarkan kita.


3) Makan / Minum
  • Makan atau minum apa yang patut, kalau dalam kereta senang la kan,kalau kat tempat kerja kunyah la apa yang patut bagi tak nampak. Selalunya ramai diantaranya menghisap rokok dulu lebih-lebih lagi masa memandu, elok elakkan lah hisap rokok tu yer tau-tau je la kan, ayat biasa korang dengar rokok merbahayakan kesihatan.
  

4) Bersembang / Berlawak
  •  Kalau semasa memandu korang buat-buatlah bersembang dengan kawan sebelah tu, cerita le apa-apa pun, kalau bole buat lawak sikit baru rasa cergas jer.
 
 
5) Zikir / Muzik
  • Pasang la ayat-ayat zikir ke, lagu nasyid ke, lagu mat saleh ke,apa-apa yang boleh menghilangkan sunyi terutamanya dalam kenderaan.
 
 
6) Kesakitan
  • Buat diri korang rasa sakit, sakit sikit je le jangan sampai luka pula, contohnya cubit peha ke, tampar pipi ke tak pun tarik bulu hidung, perghh yang ni boleh berair mata dibuatnya..hehe

43 comments

12:19 AM, January 31, 2011

aha. yg biase orang buat bersembang! tapi masalah nye lebih2 lawak + sembang jadi. hak3

12:30 AM, January 31, 2011

oooo... tq 4 sharing... :)

12:40 AM, January 31, 2011

salam..
nice tips..
tapi saya memang dah lama
amalkan memandu malam..
tapi buka tingkap bagi
angin masuk..memnag tak lelap

12:47 AM, January 31, 2011

.:padie_eyla:.

lebih2 lawak pun bahaya juga tak fokus plak nanti..hehe

12:48 AM, January 31, 2011

fathiah

sama2 kita konsi pengalaman..:)

12:48 AM, January 31, 2011

zulkbo

w'salam bro..
kami jarang buka tingkap sebab bising mau plak mlm2,serammm..hehe

1:08 AM, January 31, 2011

kami, join ni http://padie89.blogspot.com/2011/01/pencarian-blog-paling-ringan-ideal-dan.html

;)

1:08 AM, January 31, 2011

lau tuk tidur lak camna ek.. nie tak leh tidur nie...

1:24 AM, January 31, 2011

.:padie_eyla:.

nak masuk tp mcm kalah je ramai lg blog yg bawah 50kb..huhu

1:26 AM, January 31, 2011

Ms. Ann

alamak tips nak tido belum buat lg,,
rasanya bayangkan kambing biri2 disuatu ladang pastu kira brapa byk kambing biri2 tu,lam2 bole tido kot..hehe

7:24 AM, January 31, 2011

thanks for sharing

9:18 AM, January 31, 2011

cabut bulu hidung sampai terbersin. Hahaha.... ini kelakar mesti hilang ngantuk.

9:46 AM, January 31, 2011

Mmg selalu amalkan tip2 mcm ni.. tp tips yg last tu tak pernah plk cuba.. klu yg lain2 tu tak jalan boleh juga cuba tips terakhir tu.. he..he..

9:47 AM, January 31, 2011

good info bro, good info,,

kena dgn waktunya..
apatah lagi skrg ini dikenali sbgi "migrasi manusia terbesar di dunia" lorr.. huhuhu

9:52 AM, January 31, 2011

nice Tips..sa pun suka ketawa n belawak kalo ngantok

11:12 AM, January 31, 2011

aik.... dah tukar kepada komen blogspot balik? hu3..
ok la kan..
aku ni kalau lambat nk tido aku berangan.. last2 tido mst lambat punye...
xmo2.. aku nk tido awal..
:)

1:26 PM, January 31, 2011

saya selalu mengantuk lepas lunch, esp bila waktu kerja hehe

3:00 PM, January 31, 2011

tp klu hujan confem ngantok sgt2!

3:25 PM, January 31, 2011

tips yg best...

kalau kt office...tuk elakkan mengantuk di pagi hari...sebelum keluar rumah..kena pastikan..makan..paling tidak pun minum air..susu..nescafe 3 in 1 pun tk pe.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
HARI MENTERNAK LEMAK

6:49 PM, January 31, 2011

kalau bawa bekal kacang kuda
memang best
tak sedar bila sampai tempat dituju
hehe

8:30 PM, January 31, 2011

Sharinginfoz

sama2 bro..:)

8:31 PM, January 31, 2011

Kakzakie

sampai terbersin mmg klakar giler..:)

8:32 PM, January 31, 2011

Hanis Azla

tips yg last tu jalan terakhir nak hilang ngantukk..hehe

8:34 PM, January 31, 2011

maza

zaman skang ni keja byk, busy slalu kdg tak ckup tido, patut kena amalkan amalan ni..:)

8:35 PM, January 31, 2011

beaty

lawak mmg kita akan rasa segar je, bru rasa seronok memandu ye dak..hehe

8:42 PM, January 31, 2011

nas

blogspot senang skit nak komen,sbab ramai sgt yg komplain pasal disqus tu yg tukar..hehe
aa tido2 esok nak pergi kelas lg..:)

8:42 PM, January 31, 2011

etomyam

waktu tghari la yg paling ngantuk, k bro esok bole try tips ni..hehe

8:43 PM, January 31, 2011

tia

kalau hujan elok minum air panas, nescafe ke pergh syokkk..:)

8:44 PM, January 31, 2011

nabilah_2908

sarapan pagi tu pun mmg berguna,bru rasa segar je badan tak la ngantuk sgt..:)

8:45 PM, January 31, 2011

tehr

makan kacang kuda mmg leka,duk ngunyah jer,tapi kena beli byk le utk perjalan jauh..hehe

11:14 PM, January 31, 2011

biasenyer makan kacang2,asal ade mende nk ngunyah.insyaAllah tak ngantuk.hehehehe

6:28 PM, February 01, 2011

lepas ni lam kelas kena selalu baca potongan ayat kursi tu lah.. kdg2 ngantuk.. hehe!! :)

8:09 PM, February 01, 2011

nice one..aku selalu ngantuk time lecture..hye awk,,kalau awk free,,boleh tak tolong baca dan bagi komen membina kat blog saya...mana taw boleh belajar something dari blogger otai mcm awk ni..kalau awk baik hati time singgah blog saya tu,,follow la..thanx...--> follow my blog..

http://aliefcmoi.blogspot.com/

10:35 PM, February 01, 2011

ambil wuduk.
http://res2supply.blogspot.com/2011/01/elakkan-latheskim-brake-disc.html

12:41 AM, February 02, 2011

cik tom selalu buat tips no 6 masa study dl...cucuk tapak tgn dengan mechanical pencil..terus cerah..hehhehe...

9:57 PM, February 07, 2011

tips yang bagus..semua tu aku dah buat..alhamdulillah menjadi..

yang last tu selalu aku buat.hehe
bila terdesak memang sakit la dapat.

10:27 PM, February 07, 2011

err tuan rumah...tumpang tanya...macam mana nak buat friends update yang macam tuan rumah punya.. yang boleh show all..kalau orang update, dia naik atas sekali..kalau tak update tak ada dalam senarai tu..boleh ajar tak...nk buat jugak..

5:31 PM, February 08, 2011

si para para

kami check blog kamu mcm da sama cam kami je..:)ok la tu kan..

5:29 AM, March 03, 2011

biasenyer makan kacang2,asal ade mende nk ngunyah.insyaAllah tak ngantuk.hehehehe

5:29 AM, March 03, 2011

beaty

lawak mmg kita akan rasa segar je, bru rasa seronok memandu ye dak..hehe

5:29 AM, March 03, 2011

lau tuk tidur lak camna ek.. nie tak leh tidur nie...

5:29 AM, March 03, 2011

kami, join ni http://padie89.blogspot.com/2011/01/pencarian-blog-paling-ringan-ideal-dan.html

;)

Anonymous
3:03 PM, October 16, 2012

salam. mohon share ye.. terima kasih.. syukran ..

Post a Comment

 
LiFe KaMi. Powered by Blogger.

Best FrienDs KaMi

SponSor By

BioData KaMi

My Photo
KisaH Kehidupan KaMi satU Family YanG happY gOod LucKy.. Syukur Alhamdulillah dengan Nikmat pemberian Tuhan yang Maha Esa..

© 2011 LiFe KaMi Design by LiFe KaMi
Hak Milik LiFe KaMiHappyForever