Tips Kuat Ingatan

Sunday, February 20, 2011
Pernah tak kita terlupa sesuatu perkara, semua orang pernah terlupa dan ada yang susah untuk mengingati balik apa yang hendak kita lakukan, kadang-kadang kita letak barang kat mana-mana baru kejap tadi mesti dah tak ingat kat mana, lagi satu ingat nak buat sesuatu bila dah buat kerja lain terus lupa benda yang kita ingat nak buat tu, jadi macam mana nak bagi ingatan kita menjadi lebih kuat dan tidak mudah lupa, mari kita kongsi bersama tips dibawah ini.

Jangan Tension
Apabila kita dalam keadaan tension dan marah-marah darah akan masuk dengan cepat ke dalam otak dan mengakibatkan kita lupa akan perkara lain. Jadi kita hendaklah mengawal tekanan perasaan kita ,sentiasa bertenang, berfikir dahulu sebelum bertindak.


Makanan
Ada sesetengah makanan yang boleh menguatkan daya ingatan kita antaranya kacang soya, Sayur-sayuran, buah-buahan, zat besi, minyak ikan, buah kurma,  kismis, Rosemary, dan vitamin B. Amalkan lah pemakanan yang sihat untuk meningkatkan daya ingatan kita.


Bersenam
Amalkan aktiviti bersenam kerana bersenam dapat mengalirkan darah ke dalam otak supaya kita akan sentiasa cergas dan cerdas, walaupun kebanyakan kita memang malas nak bersenam apa salahnya kalau luangkan dalam setengah jam masa free kita untuk aktiviti sihat.


Ubat
Kurangkan pengambilan ubat-ubatan kerana ada diantaranya lama kelamaan boleh membawa kesan buruk terhadap otak kita disamping itu buah pinggang kita juga tidak dapat mencuci ubatan tersebut secara keseluruhan.


Nota
Banyak perkara yang kita rancang seperti ingin makan angin bersama keluarga disuatu tempat peranginan atau untuk membeli sesuatu barang ,kita buatlah reminder atau nota tak kira lah tulis dalam diari ke, handset ke asalkan kita dapat rujuk balik untuk ingat semula.


Tidur
Jangan tidur selepas waktu Asar kerana akan melembabkan otak kita ,badan pun akan mudah merasa sakit, ikutlah sunnah Rasulullah SAW yang  mengamalkan tidur sebentar selepas waktu Zuhur dan sebelum waktu Asar.


Hafal
Tanamkan sifat rajin menghafal dan fahami sesuatu perkara ,bacalah berulang kali, barulah kita mudah untuk mengingati balik apa yang kita baca.


Al-Quran
Membaca Al-Quran dapat menerang jiwa, menenangkan perasaan dan menajamkan daya ingatan dengan lebih baik.


Solat
Selalulah kita mengerjakan solat lima waktu dengan kita sentiasa mengingati serta besyukur kepada Allah SWT. Apabila kita bersujud secara tidak langsung bekalan darah dan oksigen akan mengalir ke otak yang dapat meningkatkan daya ingatan kita supaya menjadi semakin kuat selain itu dengan bersujud anggota badan kita akan bertambah sihat.(Kelebihan Bersujud)

54 comments

8:23 PM, February 20, 2011

hmmm tips yg bagus ni..>tips top <

setuju bebenor jgn ler tidur pas asar...sbbkan nnti otak jadi mereng kerapu kepunden mereng sekeper kan..kan ngehx3..:p

8:34 PM, February 20, 2011

betul ...akak nora sokong..maklumlah dah semakin berumur kan..eceh baru 28 tu..ALhamdulillah kalau jadikan semua itu sebagai amalan

8:37 PM, February 20, 2011

thanks share info ni :)

8:38 PM, February 20, 2011

aku jarang sangat bersenam n kalau makan aku hentam je makan ape2 pon..huhu..bgus2..

8:39 PM, February 20, 2011

ramai juga like kt fnapage ko, hehe..bru je perasan, bile nk promote fanpage eden pulak.kui3

9:12 PM, February 20, 2011

info yang berguna

9:54 PM, February 20, 2011

perkongsian yang baik
saya sendiri selalu lupa banyak perkara
perlu juga ada orang mengingatkan

lagi pun dah lama tak turun ke padang ni
hehe

9:57 PM, February 20, 2011

nice info . thanks for sharing ! :D

10:33 PM, February 20, 2011

tips yang baik

Terkini : Ular Albino Berkepala Dua

10:44 PM, February 20, 2011

kalu lupa mesti suri akan duduk satu tempat..diam pastu istirfar byk2...

lama baru blh ingat heee..

p/s:Gembirakah kamu pada minggu ini? (posting terkini)

11:19 PM, February 20, 2011

salam..
tips berguna ni
saya cuba amalkan
insyaallah..mmg selalu
dah lupa kebelakangan ini

1:34 AM, February 21, 2011

nice tips...

sekarang pun tengah amal...kena jaga jugak ingatan..tak nak belum tua dah lupa :)

4:12 AM, February 21, 2011

ooo yeah!! bagus ni... org kata tidur lepas asar boleh gila... study lepas asar pon x bagus... tapi nak camna, kelas jah start pkul 5-7 ptg...

7:49 AM, February 21, 2011

oo,,,terima kasih..amat memerlukan bg pelajar mcm sy ni..hehe

Anonymous
9:04 AM, February 21, 2011

thanks for this nice post 111213

9:36 AM, February 21, 2011

folo & BW..

mehla jenguk belog ai..

nice to know u!(^_^)

9:38 AM, February 21, 2011

Tips ini juga diberikan anak kakak masa kem motivasi disekolahnya. Memang baik utk diamalkan...

9:54 AM, February 21, 2011

Nice tips...dulu tym study selalu makan kismis...

10:16 AM, February 21, 2011

assalamualaikum..

trime kasih ats info ini..byk kegunaannya kan

1:08 PM, February 21, 2011

good.. good.. satu lagi jgn makan semut byk2...

1:23 PM, February 21, 2011

bagus ni...boleh la dijdkan panduan..

salam kenal...

2:13 PM, February 21, 2011

tips yg baik utk diamalkan ni.. mmg selalu juga jd pelupa.. Thanks yer..

3:06 PM, February 21, 2011

sy ada penyakit lupa ni..huhu..

terima kasih untuk tips ini... :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
BUBUR JAGUNG

5:07 PM, February 21, 2011

akak nora tag anda..boleh?

http://aurajarinora.blogspot.com/2011/02/lulu-caldina-1st-giveaway.html

5:14 PM, February 21, 2011

tido lepas asar mmg cepat letih bada, otak pn jadi tak brapa btol jer...haha

6:02 PM, February 21, 2011

nak tambah sikit volleh..hehehe

berzikir
dan jgn tengok maksiat.. terutama kemaluan.. ahaks.. malu lah fulaks..

9:45 PM, February 21, 2011

bagus ni...
slalu juga hilang ingatan skit...
heheee

1:36 AM, February 22, 2011

makan kismis pun boleh juga... menambahkan daya ingatan... insyallah

6:35 AM, February 22, 2011

mmg terbaiklah tips yg korang bg..plg bagus solat n al-quran ;)

10:03 AM, February 22, 2011

nice sharing.. thx

10:51 AM, February 22, 2011

x silap saya sunnah rasulullah tidur sebelum waktu zohor

5:55 PM, February 22, 2011

tapi kan.. ada info ckp soya membahayakan kesihatan.. adess.. btol ke?

12:39 AM, February 23, 2011

nice info..hafaz al-quran sangat ditekankan ^_^

2:53 AM, February 23, 2011

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

makan kismis 7 biji selain untuk kesihatan baik untuk otakk dan ingatan

Anonymous
9:04 AM, February 24, 2011

thanks for this tips

11:00 PM, February 24, 2011

berdoa supaya ap yg kitabaca..ulangkaji kita akan sntas ingat..

4:33 PM, February 25, 2011

nk tmbh stu lg..elakkn bca bhan2 y brunsur lucah dn xberfaedah dn jga pndangan..huhu

4:42 AM, February 27, 2011

salam....
ziarah pagi kakcik
~~su manje
jemput singgah blog poem su ek...
thanks
Jemput singgah

10:36 PM, February 28, 2011

patut la sejak akhir2 ni asik lupa je..agaknye tidur lepas asar..bkn sengaja..tertidur je..sbb penat sangat..huhuu

5:29 AM, March 03, 2011

patut la sejak akhir2 ni asik lupa je..agaknye tidur lepas asar..bkn sengaja..tertidur je..sbb penat sangat..huhuu

5:29 AM, March 03, 2011

salam....
ziarah pagi kakcik
~~su manje
jemput singgah blog poem su ek...
thanks
Jemput singgah

5:29 AM, March 03, 2011

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

makan kismis 7 biji selain untuk kesihatan baik untuk otakk dan ingatan

5:29 AM, March 03, 2011

x silap saya sunnah rasulullah tidur sebelum waktu zohor

5:29 AM, March 03, 2011

nice sharing.. thx

5:29 AM, March 03, 2011

makan kismis pun boleh juga... menambahkan daya ingatan... insyallah

5:29 AM, March 03, 2011

akak nora tag anda..boleh?

http://aurajarinora.blogspot.com/2011/02/lulu-caldina-1st-giveaway.html

5:29 AM, March 03, 2011

tips yg baik utk diamalkan ni.. mmg selalu juga jd pelupa.. Thanks yer..

5:29 AM, March 03, 2011

good.. good.. satu lagi jgn makan semut byk2...

5:29 AM, March 03, 2011

Nice tips...dulu tym study selalu makan kismis...

5:29 AM, March 03, 2011

ooo yeah!! bagus ni... org kata tidur lepas asar boleh gila... study lepas asar pon x bagus... tapi nak camna, kelas jah start pkul 5-7 ptg...

5:29 AM, March 03, 2011

nice tips...

sekarang pun tengah amal...kena jaga jugak ingatan..tak nak belum tua dah lupa :)

5:29 AM, March 03, 2011

nice info . thanks for sharing ! :D

5:29 AM, March 03, 2011

ramai juga like kt fnapage ko, hehe..bru je perasan, bile nk promote fanpage eden pulak.kui3

5:29 AM, March 03, 2011

betul ...akak nora sokong..maklumlah dah semakin berumur kan..eceh baru 28 tu..ALhamdulillah kalau jadikan semua itu sebagai amalan

Post a Comment

 
LiFe KaMi. Powered by Blogger.

Best FrienDs KaMi

SponSor By

BioData KaMi

My Photo
KisaH Kehidupan KaMi satU Family YanG happY gOod LucKy.. Syukur Alhamdulillah dengan Nikmat pemberian Tuhan yang Maha Esa..

© 2011 LiFe KaMi Design by LiFe KaMi
Hak Milik LiFe KaMiHappyForever