Tips Awet Muda

Tuesday, March 1, 2011
Semakin hari kita semakin tua,ada ke yang semakin hari semakin muda, kalau ada memang ajaib tu,hehe.. apabila kita semakin tua, perubahan fizikal dan mental turut berubah menjadi semakin tua ,tapi bab idea semakin tua semakin banyak le pengalamannya.. Bagaimana caranya kita untuk kelihatan sentiasa muda, memang manusia semuanya akan tua tapi melambatkan proses penuaan tu lagi bagus dari dibiarkan dan apabila usia kita menjangkau lebih tua orang akan lihat kita seperti muda, antara cara untuk menjadi awet muda ialah..


Tidur
Tidur adalah cara kita merehatkan diri, mata serta anggota badan kita hendaklah cukup waktu rehatnya, masa tidur tu lah pertumbuhan sel-sel badan kita terhasil. bila tidur cukup muka pun tak le kelihatan lesu dan sembam.


Air Masak
Air masak hendaklah diamalkan sekurang-kurangnya 8 gelas sehari untuk mencuci organ dalaman badan kita dan membekalkan kandungan oksigen yang mencukupi, sebelum minum air masak amalkan berselawat dahulu.


Makanan
Memperbanyakkan makan buah-buahan serta sayur-sayuran, selalu makan ulam-ulaman seperti pegaga,ulam raja, halia muda, tomato, dan banyak lagi. Elakkan makanan yang tinggi kandungan lemak dan kolestrol serta makanan yang disimpan didalam tin, kurangkan minuman berais dan minuman bergas.


Mental
Selalulah sedekahkan senyuman dan hidup ceria, jangan suka marah-marah ,tension, mengumpat, mencaci , mempunyai hasad dengki,sombong .Sentiasa berfikiran positif ,menjadi seorang yang penyabar dan melakukan perkara-perkara yang baik.


Beriadah
Amalkan bersenam dengan melakukan aktiviti riadah seperti berjogging , berjalan-jalan ditempat yang aman dan tenang bersama keluarga, bersukan bersama kawan-kawan.


Beracun
Elakkan pengunaan barang-barang yang diperbuat daripada bahan-bahan kimia, amalkan penggunaan barangan semulajadi, Jauhi daripada terhidu asap kenderaan atau rokok serta bersihkan persekitaran yang berhabuk .



Solat
Walau apa pun kita lakukan tapi kalau selalu meninggalkan solat memang tiada maknanya, sedarlah bahawa kita semakin hari semakin tua dan pada bila-bila masa nyawa kita akan diambil, Jangan tinggalkan solat, sentiasa berdoa kepada Allah SWT supaya kita sentiasa dalam keadaan sihat dan tenang, disamping itu air sembahyang juga merupakan penawar untuk awet muda.

27 comments

5:37 AM, March 01, 2011

heheh tidur :P

Terkini : Jual Aiskrim Susu Badan?

7:24 AM, March 01, 2011

Ak paling suka part yg tido tu uhuhuu

8:09 AM, March 01, 2011

Alamak! banyak yang aku tak ikut rupanya..melainkan tido. tak awet muda lah aku jawabnya...

8:14 AM, March 01, 2011

Dalam banyak petua yg diberi satu yg sukar kakak lakukan saban hari. Beriadah hanya mampu dilakukan 2-3 jam seminggu. Itupun sekadar bermain badminton. Manalah nak awet muda kan :)

8:52 AM, March 01, 2011

thank's for info...suka makan ulam :)

11:17 AM, March 01, 2011

salam..
bab air masak tu
dah lama amalkan..
harapan selalu la
awet muda saya nih
he he..

12:28 PM, March 01, 2011

aku pn awet muda gak..hahhaa

4:21 PM, March 01, 2011

Senyum selalu pun awet muda jugak. hehe. ;b

4:36 PM, March 01, 2011

siapa tak sukekan...nnpk mude selalu walaupun usia dah meningkat...

tq info ni ye...

4:58 PM, March 01, 2011

siapa taknak awet muda kan.. kena amalkan ni.. Thanks yer..

6:01 PM, March 01, 2011

tambahan volleh?

bab senyum selalu juga awet muda..

kena practice selalu bila bersalaman bersama jamaah lain setelah selesai solat itew.. hehehe

10:52 PM, March 01, 2011

akhir2 ni selalu je tak cukup tidur
hehe
macam mana nak kekal awet muda ni

11:25 PM, March 01, 2011

tidur plg best, aku jrg minum air la..

1:03 AM, March 02, 2011

yes..lepas ni nak kena amal nih. tp tang tdor tu. err........terlebih tidur pun susah jugak kan. adeh. haha

5:47 AM, March 02, 2011

btol3..apik sokong..tp apik sendiri gak yang x tido malam..hehe

9:33 AM, March 02, 2011

tidur yang sempurna sangat penting

10:58 AM, March 02, 2011

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam Persahabatan kami datang ziarah blog anda
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
solat 5 waktu tak tinggal menenangkan jiwa... wuduk yang di ambil menyejukkan hati dan minda sekali gus sebagai salah satu cara untuk jiwa yang tenang ... bila jiwa tenang muka pun aderrr nur cahaya.... awet muda tau.... renung2kan dan slamat beramal

1:54 PM, March 02, 2011

tips yang best:)

kalau tak cukup tido mmg terasa tua sebab akan tersengguk2 menahan kantukkk...hehe..

5:30 AM, March 03, 2011

yes..lepas ni nak kena amal nih. tp tang tdor tu. err........terlebih tidur pun susah jugak kan. adeh. haha

5:30 AM, March 03, 2011

siapa tak sukekan...nnpk mude selalu walaupun usia dah meningkat...

tq info ni ye...

5:30 AM, March 03, 2011

Senyum selalu pun awet muda jugak. hehe. ;b

5:30 AM, March 03, 2011

Ak paling suka part yg tido tu uhuhuu

9:34 AM, March 03, 2011

semua tips di atas alief selalu buat..tapi,satu je alief macam susah nak kawal...alief susah nak atur waktu tido alief..huhuhuhu..

11:49 AM, March 03, 2011

bagus, kena amalkan..beru orang terkejut dgn awet muda kita :P

11:32 PM, March 03, 2011

ok pasni kena amalkan selalu la.. nk awet muda punya pasal :D

1:08 AM, March 08, 2011

nak amalkanlah....tp tang tidur tue susah sbb sejak jd blogger tidur dah x teratur...huk3....

1:10 AM, March 11, 2011

nak amalkanlah....tp tang tidur tue susah sbb sejak jd blogger tidur dah x teratur...huk3....

Post a Comment

 
LiFe KaMi. Powered by Blogger.

Best FrienDs KaMi

SponSor By

BioData KaMi

My photo
KisaH Kehidupan KaMi satU Family YanG happY gOod LucKy.. Syukur Alhamdulillah dengan Nikmat pemberian Tuhan yang Maha Esa..

© 2011 LiFe KaMi Design by LiFe KaMi
Hak Milik LiFe KaMiHappyForever