Nenas Kami Terkecil Di Dunia

Sunday, April 17, 2011

Tajuk post macam dahsyat jer, kami ada tanam pokok nenas tapi buah ni kecil je lebih kurang besar ibu jari kaki je, ada orang kata ini nenas batu, ada juga kata asalnya dari timur tengah,daunnya panjang-panjang tajam sama macam nenas biasa, kami ambil pokok ni dari pakcik kami ,mula-mula dia bagi buah nenas tu je untuk dijadikan sebagai ubat sakit batu karang adik kami pastu daun yang kat atas buah tu kami tanam, lama-lama makin besar dan tumbuh cantik je.

Orang kampung kata nenas ni boleh menghancurkan batu karang. Alhamdulillah selepas adik kami makan tengok sakit batu karang dia dah ok tak sakit macam dulu, dah hampir setahun juga le takde rasa sakit batu karang lagi.Dengar orang tua cerita ada banyak juga le khasiat buah nenas ni selain untuk penawar penyakit batu karang. lagi satu bukan senang nak jumpa dan tak jual di Mydin berdekatan pun..:)


Sekarang ni pokok nenas kami dah besar walaupun fizikalnya nampak kecil tapi kira boleh dipanggil besar juga la ye..:) lepas tu kami pun petik la buah nenas tu mamandangkan dah cukup masak, nak juga cuba rasa sedap ke, jadi kami pun kisar sampai hancur buat jus dapat le satu cawan teh, ingat nak buat cicah kicap dengan garam je tapi macam tak puas makan la pula. Rasanya bole la tahan, ni memang nenas untuk buat ubat kira macam herba le, takde la sedap macam buah nenas biasa tu, sekarang ni yang kat belakang rumah pula mula tumbuh buahnya tapi kecil lagi, agak-agak boleh masuk Guinness World Record tak..:)

25 comments

4:14 PM, April 17, 2011

bestnya.. comey nenas nye. hihi

4:46 PM, April 17, 2011

dulu arwah mak pernah tanam dan kata banyak khasiat...xtau khasiat dia..ni baru thu yg buah dia boleh ubat sakit batu karang...mesti ada lagi kan khasiat dia...:)

6:48 PM, April 17, 2011

hehe..patutla pokok die lain macam..tak mcm nenas biasa...

erk,tanam nenas guna 'anak pokok' kan?

8:43 PM, April 17, 2011

alahai.. keciknye nenas tuh..
boleh masuk paper nih.. xtanye wartawan ke? hehehe.. xyah makan lah... kecik sgt :P

9:17 PM, April 17, 2011

salam...nampak cantik pokok ni.boleh buat hiasan jugak kan?

9:58 PM, April 17, 2011

try la hantar gambar ni kt paper ka..
tak pon pggil reporter.. hehehe..
spesies pelik gak ni..
nk benih dia bleh x? :D

10:51 PM, April 17, 2011

hehhe.. maza pernah nampak nenas ni kat kampung.. jiran sebelah rumah tanam kat dalam pasu bunga gitew..

memang cute.. hahaha

11:49 PM, April 17, 2011

salam..
semoga sihat hendaknya
empunya blog..erppp..
unuk betul nenas ni..
:)

11:52 PM, April 17, 2011

Pelik nya nenas ni...kecil dan molek

1:29 AM, April 18, 2011

eh, boleh buat ubat batu karang, ya?
ada juga tanam sepokok kat dalam pasu

1:57 AM, April 18, 2011

lor leh mkn rupanya. klu taw, suzie petik nyonya umah sebelah nya.ingt hiasn jer.keh3

11:31 AM, April 18, 2011

akak tak pernah tgk nenas mcm ni.. mmg comel.. tp comel2 pun ada khasiatnya kan..

12:19 AM, April 19, 2011

pelik tetapi benar.. nenas nie besar nie jela ek??

1:12 AM, April 19, 2011

rumah sy pn ada pokok nanas ni..dh berbuah gak..hehe

2:48 AM, April 19, 2011

nenas ni kalau buat juice campur2 dengan pisang atau strawberry sedap gila kot!

9:55 AM, April 19, 2011

ade tanam jgk nenas. xpi xde la kecik ni. haha. comel

12:14 PM, April 19, 2011

uih menjadik juge.. kire tangan sejuk la kan.. org tua2 kata laaa kekek

1:13 PM, April 19, 2011

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jom Terjah entry terbaru ??
Yamaha 125z

Yup dulu memang ibu ada tanam kat pasu kecik pastu dia susun susun atas pankin .... ramai orang datang mintak buah nenas tu... tapi aku tak tau lah pulak pokok ni ade gunanya...

1:51 PM, April 19, 2011

mak akak nora pun ada tanam dulu, senang di biakkan rupanya, sekali berbuah..uish...7 biji gak dapat..tp tula..comel je kan..makan pun tak puas..tp kata ada khasiat, kunyahkan aje

bila dah pindah, taknak pula berbuah2 lagi...nenas comey tu..

2:17 PM, April 19, 2011

lama tak makan nenas ni

2:19 AM, April 20, 2011

hehe..kecik ngat buah nenas dia..hehe
tu kalo apik makan..mmg skali ngap jer..haha

4:59 AM, April 20, 2011

first time ak tgok pokok nenas tu.. adesss

10:32 AM, April 20, 2011

ia boleh jadi penarik untuk penduduk setempat disitu kan..sgt unik..

2:08 PM, April 20, 2011

teringat nenas kat kampung. baru2 ni balik sana. mcm nilah keciknya. tapi tidaklah mcm menara ni.

10:38 AM, May 27, 2011

Tak penah tengok lagi nenas nih...nampak mmg agak berbeza dr nenas yg ada kt mesia nih...

Post a Comment

 
LiFe KaMi. Powered by Blogger.

Best FrienDs KaMi

SponSor By

BioData KaMi

My photo
KisaH Kehidupan KaMi satU Family YanG happY gOod LucKy.. Syukur Alhamdulillah dengan Nikmat pemberian Tuhan yang Maha Esa..

© 2011 LiFe KaMi Design by LiFe KaMi
Hak Milik LiFe KaMiHappyForever