Arowana Kami Dah Setahun

Tuesday, May 17, 2011

Sekejap je masa berlalu, dah macam-macam perkara dan dugaan yang telah kita harungi, bulan depan dah masuk pertengahan tahun 2011, sebenarnya kat sini kami nak tunjukkan ikan kelisa kami atau nama lainnya arowana, hari ini ulang tahun umur dia yang setahun dengan kami, jadi kami nak ucapkan selamat hari jadi kat ikan kelisa kami..hehe, tak sangka kami dapat bela sampai setahun ,dulu bela ikan emas,dengan ikan hiasan mesti mati paling lama pun 6 bulan, Alhamdulillah ikan kelisa kami telah membesar dengan sihat dan kuat..:)


Semakin besar ni semakin garang plak dia, letak je ulat ke cengkerik je laju je dia terkam habis percik air sampai keluar aquarium, jadi sekarang ni kami beli anak-anak ikan dengan anak udang je, kalau dia lapar dia pandai tangkap sendiri ,lagi fresh dan segar, macam tengok jerung makan..:) lagi satu ikan kelisa kami dah semakin cerdik bila kita dekat je dengan aquarium tu mesti dia akan datang kearah kita macam tau-tau je kita panggil dia.

Bila semakin besar semaki jelas le kelihatan sisik yang berkilat kat badan arowana kami ni, memang syok melihat dia berenang-renang , kalau malam-malam tutup lampu rumah just buka lampu aquarium memang nampak indah dan tenang je melihat gaya ikan kelisa kami berenang..

 Ada orang kata taknak jual ke, disebabkan dah agak lama kami bela jadi rasa sayang plak nak jual, biar le kami bela sampai besar peha, ingat kalau besar sangat kami akan tukar aquarium yang lagi besar. Yang paling penting kena bagi cukup makan dengan bekalan oksigen yang sentiasa ada ,kalau black out kami masih ada secondary portable supply jadi alat oksigen tu akan automatik running bila tiada bekalan elektrik kat rumah, Semoga Ikan kelisa kami dapat membesar dengan sihat lagi..:)

p/s: Post kami berkenaan Ikan Kelisa yang dulu-dulu..:)

34 comments

11:46 AM, May 17, 2011

Lama aida tak bela ikan. frust ah,byk kali aida bela ikan emas asyik mati je.. T.T

11:48 AM, May 17, 2011

Eh,maksud aida.. ritu bela ikan emas,mesti tak lama hidup.. lepas sehari,tengok2 dah mati.. T.T

12:46 PM, May 17, 2011

Lebih tua ikan ini dari Darwisy ye. Cantik sungguh. Rumah kakak kalau bela tempoh paling lama 6 bulan habis tak bernyawa. Tapi bukan ikan kelisa....

1:17 PM, May 17, 2011

boleh mkn ke ikan ni??

1:50 PM, May 17, 2011

Kalau jual bape rm dapat nih? Mesti mahal gak kan...kalau spesis hijau tu dengarnya lg mahal...

8:53 PM, May 17, 2011

salam..
adehhh..saya ni bela ikan juga
tapi ikan guppy je..he he..sekor
singgit beli di kedai ikan..

9:05 PM, May 17, 2011

besar gak ikan nih.. nice nice.. baby sehat?

p/s: lama tk dtg sini.

10:00 PM, May 17, 2011

perghh.. ikan org kaya ni... heheh...

10:03 PM, May 17, 2011

besarnya ikan tu...

untung jadi ikan ada oeg yg mjaganya heee d beri makan tmpt tgl yg sempurna

10:13 PM, May 17, 2011

wah..besar...cantik je sisik2 dia bile kne lampu..

11:43 PM, May 17, 2011

Dulu saya pernah bela ikan Flower Horn pemberian arwah pak mentua.

Teringin hendak bela ikan Kelisa tapi dengar agak rencah. Pengalaman membela setahun ikan kelisa boleh beri sedikit tip kerana dekat rumah masih ada tersadai akuarium.

5:55 AM, May 18, 2011

woit syok ni ehhh dapat bela ikan cantek. Kalau kawe mungkin sebulan pun tak larat.. so tahniah. Lagi 6 bulan lagi boleh buat birthday party.. :D

8:19 AM, May 18, 2011

Sayangnye kalau nak jual. Simpan ajelah sampai ke hjg nyawa :-) Lagipun ada sentimental value kan kan kan

Ikan KELISA makin besar makin cantik. Cuma rupanya agak tak cute pulak :-P Pastu garang pulak. hehe

8:20 AM, May 18, 2011

Sayangnye kalau nak jual. Simpan ajelah sampai ke hjg nyawa :-) Lagipun ada sentimental value kan kan kan

Ikan KELISA makin besar makin cantik. Cuma rupanya agak tak cute pulak :-P Pastu garang pulak. hehe

9:10 AM, May 18, 2011

uihhh..
awat mata ikan tu pandang semacam jek..mmg garang ni..siap jeling lagi tu..hehe

11:10 AM, May 18, 2011

er..TE ikan sepat dgn puyu je..tak larat nak jaga bekalan oksigen,

tapi nanti memang nak bela gak ikan2 mcm ni, cantik :)

eh ikan2 kecik tu sumber makanan la ye?

2:55 PM, May 18, 2011

semakin segak ikan kelisa ni... :)

tak nak tambah lagi sekor ke...buat teman..? :)

4:50 PM, May 18, 2011

susah x eh bela kelisa?cik tom bela kura2 je sb rs senang sikit...hehe...

11:58 PM, May 18, 2011

memang cantik
tapi aku selalunya dengan ikan guppy je
kalau mati pun tak la rasa frust sangat
hehe

12:21 PM, May 19, 2011

dulu pernah ada flowerhorn tapi tak panjang umur, kelisa pun ada tapi kete bukan ikan

12:30 PM, May 19, 2011

selalunya dia hidup berapa tahun ya heee..

suka tgok sisik ikan sb berkilat heee

12:50 PM, May 19, 2011

best kan ada binatang peliharaan... macam saya... suka degn haiwan peliharaan ni.tapi nak jaga tu susah... hehehehe

4:32 PM, May 19, 2011

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Maaf lama tak ziarah kamu semua….
Jom Terjah entry terbaru ??
diy spray bumper dan grip handle pintu

woooo belanja besar ikan ni.... aku pernah bela ikan ni dulu sekarang dah tak aderrr giii.... dua hari ajerr kena stanby RM 1.00 anak ikan.. seringgin ikan tu cuma dapat 12 ekor ajerrr.. sekali ngap ajerrr mau dekat separuh ajerr tinggal

4:33 PM, May 19, 2011

eh sekor je ke? crilah pasangan..hi3..

4:39 PM, May 19, 2011

saya pun dulu suk bela ikan..ikan mas, ikan oscar,macam2 lah..tapi tak pernah try bela kelisa lagi..

mahal tak beli kelisa ni setahun dulu? kalau kecik dalam RM100 dapat kan?

5:03 PM, May 19, 2011

da besar dah dier. keke.
moga sihat la dia.

9:46 PM, May 19, 2011

bila dah lama bela mesti sayang nak jual kan.. hehe :)

11:31 PM, May 19, 2011

eh ikan mahal ni

1:04 AM, May 20, 2011

fuyooo besarnyee;0

1:22 AM, May 21, 2011

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jom Terjah entry terbaru ??

diy boot kereta karat
diy spray bumper dan grip handle pintu

uiihhhh ni harga dia dah ribu-ribu ni kayooo lahhh...

teringat musim bela ikan flowerhon tu... meriahhhhh beb

2:10 AM, May 21, 2011

epy beshday arowana.. goreng pon sodap! hee..

4:02 PM, May 23, 2011

goreng pun sodap niee..cantekk nye diee ..hehehe

7:23 PM, May 23, 2011

tringin gak nk bela kelisa ni 1 hr nnti

9:46 PM, July 04, 2011

minat pelihara ikan ni...tp risau time balik kampung pening pk saper nak bagi makan....jiran2 pun semuanya orang luar...;)

Post a Comment

 
LiFe KaMi. Powered by Blogger.

Best FrienDs KaMi

SponSor By

BioData KaMi

My photo
KisaH Kehidupan KaMi satU Family YanG happY gOod LucKy.. Syukur Alhamdulillah dengan Nikmat pemberian Tuhan yang Maha Esa..

© 2011 LiFe KaMi Design by LiFe KaMi
Hak Milik LiFe KaMiHappyForever